Plastic injection molding

Overweegt u om uw zichtproduct of halffabricaat vorm te geven door middel van plastic injection molding, ofwel kunststof spuitgieten? Maar weet u niet zeker of deze vormgeeftechniek de meest geschikte keuze is voor de industrialisatie van uw product? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. GL Plastics is dé specialist op het gebied van plastic injection molding. Via deze pagina vertellen wij u graag meer over het spuitgietproces, de verschillende spuitgiettechnieken en de voordelen van plastic injection molding. 

expert op het gebied van plastic injection molding  

Al sinds 1988 geven we bij GL Plastics ideeën vorm. Om aan iedere klantvraag te kunnen voldoen, beschikt GL Plastics over meer dan 40 plastic injection molding machines met een sluitkracht variërend van 28 tot en met 1000 ton. Zowel zeer precieze technische onderdelen als grote zichtproducten met een perfecte afwerking kunnen bij GL Plastics gerealiseerd worden. 

Vanwege onze diepgewortelde kennis van het spuitgietproces en materiaaleigenschappen tijdens verwerking en gebruik, kunnen we u voorzien van een kwalitatief hoogstaand eindproduct dat voldoet aan al uw wensen. Middels onze ondersteuning bij de laatste stappen van productontwikkeling, kunnen wij ervoor zorgen dat het product uiteindelijk zo kostenefficiënt mogelijk geproduceerd kan worden. 

Weloverwogen materiaalkeuze 

Er is bijna een oneindig aantal kunststoffen dat gebruikt kan worden voor de vervaardiging van een product door middel van plastic injection molding. Echter, niet elke kunststofsoort bevat de juiste eigenschappen voor uw product. Om de juiste materiaalsoort te kiezen, kijken we naar de functionele en esthetische aspecten van uw product en de eisen die u en uw klanten stellen aan het product. We houden rekening met vragen als: waar wordt het product aan blootgesteld en waar moet het tegen kunnen? En: hoe moet het onderdeel gebruikt worden? 

Ook kijken we naar de eigenschappen van het materiaal tijdens de verwerking. Hoe de gesmolten kunststof de holtes van de matrijs binnenkomt, vult en afkoelt bepaalt voor een groot deel de benodigde koeltijd en dus cyclustijd. Het injecteren van kunststof gebeurt met een enorme kracht. De plastic injection molding machine moet ervoor zorgen dat de matrijs niet open gaat. De kracht om deze druk te weerstaan wordt de sluitkracht van de plastic injection molding machine genoemd. Zoals je eerder las, is GL Plastics vanwege zijn uitgebreide machinepark gewend om te werken met zeer uiteenlopende sluitkrachten. 

Plastic injection molding bij lagere productievolumes?

Er wordt vaak gezegd dat plastic injection molding vooral interessant is bij hogere productievolumes, vanwege de hoge investeringskosten van de matrijzen en de relatief lange steltijd van de plastic injection molding machine en matrijs bij kleine productieruns. In veel gevallen klopt dit. Echter, bij GL Plastics kunt u uw product ook in lagere productievolumes laten vervaardigen middels kunststof spuitgieten, zonder een aanslag te plegen op uw portemonnee. Desalniettemin is er, ook bij ons, altijd een kantelpunt. Neem contact met ons op om te bekijken of wij een geschikte partner voor uw aanvraag zijn.

Afhankelijk van onder andere uw budget en de verwachte jaarvolumes, selecteren we een geschikte gereedschapsmaker voor het bouwen van de matrijzen. We werken onder andere samen met plastic injection mold designers in China, die over het algemeen goedkoper zijn dan Europese matrijzenmakers. In de keuze voor de matrijsbouwer telt ook de vereiste nauwkeurigheid van uw product mee. We kijken dus echt naar de eigenschappen van uw product en naar uw wensen voor het selecteren van de juiste partner. Alle gereedschapsmakers waarmee we samenwerken, worden op periodieke basis door ons ge-audit. 

Minder materiaalverlies met kunststof spuitgieten

Een groot voordeel van plastic injection molding is dat er bij deze vormgeeftechniek weinig materiaalverlies optreedt. Wanneer de matrijs is uitgerust met een hotrunnersysteem is het materiaalverlies zelfs verwaarloosbaar. Het hotrunnersysteem zorgt er namelijk voor dat de vloeibare kunststof warm blijft wanneer het naar de holtes in de matrijs wordt gestuurd. Hierdoor krijg het kunststof niet de kans om tijdens het productieproces te stollen in de aanvoerkanalen. 

2k plastic injection molding: nóg meer mogelijkheden en besparing 

Wilt u verschillende soorten kunststof combineren in uw spuitgietproduct? Bijvoorbeeld een harde kunststof met een zachte kunststof als afdichting (deksel)? Door het toepassen van 2k plastic injection molding of 2k spuitgieten is er meer mogelijk met uw product. Via deze techniek worden 2 kunststoffen tot één eindproduct verwerkt tijdens een spuitgietproces. En dat werkt kostenbesparend. Er is immers geen assemblage meer nodig na het spuitgieten. 

Verschillende spuitgiettechnieken onder één dak

GL Plastics heeft zich door de jaren heen verschillende spuitgiettechnieken volledig eigen gemaakt. Denk aan:

IS UW PRODUCTONTWERP GESCHIKT VOOR PLASTIC INJECTION MOLDING?

Meer weten over plastic injection molding?

Onze experts vertellen u graag hoe wij uw producten efficiënt en kwalitatief hoogwaardig produceren met behulp van plastic injection molding. Neem contact op voor meer informatie en wij komen zo snel mogelijk bij u terug. 

Of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.