Matrijsbouw: Het gereedschap voor spuitgieten

Nadat we samen uw productontwerp tijdens de fase van productontwikkeling, daar waar nodig, gemodificeerd hebben, kunnen we de benodigde matrijzen gaan bestellen. Ten aanzien van de ontwikkeling en productie van spuitgietmatrijzen maken wij gebruik van een vaste selectie van gereedschapsmakers in binnen- en buitenland. Over het algemeen kopen wij de matrijzen voornamelijk in NederlandBelgiëPortugal of China. Het spreekt voor zich dat al onze gereedschapsmakers op periodieke basis door ons zijn en worden ge-audit. We zullen dan ook nooit zomaar een project aan een onbekende matrijzenmaker uitbesteden, zonder dat wij deze bezocht en ge-audit hebben.

De keuze van de gereedschapsmaker bij uw project kan van meerdere zaken afhangen, zoals de vereiste nauwkeurigheid van de producten, de verwachte jaarvolumes en/of bijvoorbeeld de hoogte van het budget.

Mold Flow

Alvorens we de matrijs laten construeren, raden wij aan om een Mold Flow van uw product te laten maken. Vanzelfsprekend kunnen wij dit verzorgen. Op basis van deze simulatie kunnen we goed beoordelen of de aanspuiting op de juiste locatie zit en of de wijze van aanspuiting ook voor het gewenste vloeipatroon zorgt. Daarnaast zou het ook een bevestiging moeten zijn van de keuzes die we hiervoor tijdens de fase van productontwikkeling hebben gemaakt.

Ontwikkeling en productie matrijs

Voordat de gereedschapsmaker daadwerkelijk het staal (of aluminium bij bijvoorbeeld een proefmatrijs) kan gaan verspanen, dient hij van ons een akkoord te hebben op het matrijsontwerp. Zaken als koeling, ontvorming en de wijze van uitstoten worden hier kritisch bekeken. Immers, een goede koeling zal bijvoorbeeld een gunstig effect hebben op de cyclustijd en dus productprijs.

Na dit vereiste Design Approval kan de gereedschapsmaker beginnen met de productie. Tijdens het gehele proces houdt één van onze Project Engineers u op de hoogte van de voortgang van het project. Zodra de matrijs klaar is, zal de gereedschapsmaker een eerste proefspuiting doen. De eerste producten die uit de matrijs komen, de zogenaamde FOT’s (First out of Tools) worden in eerste instantie door de gereedschapsmaker zelf beoordeeld en gemeten. Een eventuele benodigde optimalisatie kan hij dan direct in gang zetten. Ons streven is namelijk altijd om FOT’s te ontvangen die perfect aan de maat zijn. Bij ontvangst zullen wij de FOT’s samen met u beoordelen.

Zodra de FOT’s akkoord zijn, zullen we de matrijs vrijgeven.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die we u kunnen bieden op het gebied van matrijsbouw? Neem contact met ons op en we beantwoorden graag vrijblijvend al uw vragen!

VRAAG EEN OFFERTE AAN