Skip to main content

Uiteraard is het van essentieel belang dat uw spuitgietproduct voldoet aan alle vereisten. Precieze meting is een must, wanneer je werkt met belangrijke en complexe onderdelen. Mocht daar nou net onze kracht liggen. Geavanceerde meting is ook nodig om de steeds verder aangescherpte kwaliteitsstandaarden bij te kunnen benen. Bij GL Plastics vinden we het belangrijk om met de klant mee te groeien. Daarom werken we alleen met state-of-the art machines en technieken. Om metingen te kunnen uitvoeren, is er een spiksplinternieuwe meetkamer ingericht in ons bedrijfspand. De meetkamer is geconditioneerd en is voorzien van extra licht, zodat er geen enkel detail over het hoofd gezien wordt.

State-of-the-art meetmachines

Onze meetkamer is recentelijk flink uitgebreid; inmiddels verrichten acht meetmachines precisiewerk voor onze klanten. Met de nieuwe machinekamer voor het uitvoeren van metingen, kunnen toleranties nóg scherper onder de loep genomen worden. Hieronder lichten we vijf indrukwekkende machines uit die in de meetkamer draaien.

Zeiss Contura G2 RDS coördinatenmeetmachine (CMM)

Coördinatenmeetmachines (CMM) zijn onmisbaar als het gaat om het beoordelen van een product. De machine wordt immers gebruikt om een spuitgietproduct driedimensionaal te meten. Tot op heden werd vooral gebruik gemaakt van tactiele metingen, waarbij een taster met subtiele kracht tegen het product aanstoot. Innovaties in CMM’s hebben ervoor gezorgd dat naast metingen op basis van tast nu ook metingen met behulp van optische sensoren mogelijk zijn. Hierdoor gaat er een hele nieuwe wereld open binnen de meettechniek. Zo kun je nu in alle richtingen meten en zelfs binnen het product de geometrie opnemen. Dit is een uitbreiding op de al bestaande silhouetmetingen. Tevens kunnen er nu metingen worden uitgevoerd op kwetsbare onderdelen, zoals een vlies. De Zeiss Contura G2 RDS omvat een uitgebreid bereik aan sensoren en is daardoor in staat om voor iedere vereiste of toepassing de juiste sensor of het juiste sensorsysteem te bieden.  

ZeGage laser interferometer

De ZeGage laser interferometer zet zich in om de ruwheidswaarde van een oppervlakte te bepalen. Bij GL Plastics gebruiken we de laser interferometer voornamelijk om de radius te bepalen van contacten op een product. Deze radius moet op de duizendste millimeter nauwkeurig kloppen, want alleen dan kan er goed contact gemaakt worden met het uiteindelijke product. Met de laser interferometer kan zowel de kleine buis- als kogelradius bepaald worden en op deze manier zowel in één richting als in 3D gemeten worden. 

KEYENCE IM

De KEYENCE IM maakt gebruik van achterlicht om een silhouet te genereren van het product. Op deze manier kunnen meetprogramma’s worden geschreven. De vorm van het product wordt herkend door de machine, waarna deze vastgelegd wordt. Iedere keer wanneer hetzelfde product onder de machine geplaatst wordt, herkent het apparaat welk product eronder ligt en kunnen metingen automatisch uitgevoerd worden. Ook is het mogelijk om op meerdere producten tegelijk dezelfde meting uit te voeren. Wel zo efficiënt! 

KEYENCE VHX

De KEYENCE VHX is een digitale microscoop die gebruikt wordt om matrijsonderdelen te controleren. Het apparaat maakt het mogelijk om automatisch beelden te maken, scherp te stellen en automatisch optimalisaties uit te voeren. Wat de KEYENCE VHX zo bijzonder maakt, is dat alles direct digitaal vastgelegd wordt op het beeldscherm. Het ‘handmatig’ maken van foto’s is hierdoor overbodig. De microscoop maakt een 3D-representatie van het onderdeel, doordat het apparaat in hoogte verstelbaar is. Op deze manier kan het volledige product scherp in beeld gebracht worden. U kunt zich voorstellen dat het werken met metalen soms problematisch kan zijn wanneer er beelden vastgelegd moeten worden. Metalen hebben immers de eigenschap om licht te weerkaatsen. De KEYENCE VHX laat zich hierdoor echter niet uit het veld slaan. Beelden kunnen live geoptimaliseerd worden om het object helder weer te geven.

TeTech wanddiktemeter

De TeTech wanddiktemeter controleert of wanddikten van een product uniform zijn en of er geen scheefte ontstaan is. De wanddikte wordt bepaald door radiogolven door het product heen te zenden. Het apparaat is vooral geschikt om ronde producten te meten zoals flessen en preforms van flessen. 

Uw kwaliteit gewaarborgd

Markten ontwikkelen zich in een razendsnel tempo en kwaliteitsnormen worden steeds strikter. Steeds preciezere maatvoeringen zijn de norm, ook voor plastic. Voor spuitgietbedrijven zoals GL Plastics betekent dit een uitdaging om nóg directer op de maat te leveren. Een uitdaging die we probleemloos aangaan. 

De NEN-EN-ISO 1101: 2017 zorgt er daarnaast voor dat er steeds meer wordt gericht op vorm- en plaatstoleranties in plaats van op directe maat. Dit betekent dat er vandaag de dag gewerkt moet worden met referentieonderdelen om kritischer te meten. Hier is GL Plastics volledig op ingericht, aangezien de CMM en KEYENCE IM ten opzichte van een referentiepunt meten. We analyseren uiterst nauwkeurig welk onderdeel als referentie moet dienen en nemen onze klanten mee in dit proces. Een succesvol eindproduct staat of valt namelijk met een goed geselecteerd en precies referentiepunt. Bovendien kunnen de CMM en KEYENCE IM op de duizendste millimeter nauwkeurig meten, waarmee wel zelfs voorbijgaan aan de strengste normen voor plastic. 

Bovendien beschikken we bij GL Plastics over een ISO- en IATF-certificaat. Dit hebben we mede te danken aan onze strenge protocollen op het gebied van meting en controle. 

Alle hens aan dek!

Bij GL Plastics krijgen naast Quality Engineers ook de ploegleiders de verantwoordelijkheid om metingen te kunnen uitvoeren. Bij eventuele afkeur kan hierdoor direct geschakeld worden, zelfs in de nachtelijke uurtjes. Op het moment zelf kan zodoende direct geanalyseerd worden wat er moet gebeuren en kan er onmiddellijk geacteerd worden, zodat u niet komt te zitten met een levering die niet volstaat. 

Leveren wat u nodig heeft

Bij GL Plastics streven we altijd naar de beste kwaliteit voor onze klanten. We deinzen niet terug voor complexe opdrachten, nauwkeurige maatvoeringen en scherpe eisen. Sterker nog: dit is waar GL Plastics écht zijn toegevoegde waarde biedt. 

Bent u op zoek naar een spuitgieter die levert wat u nodig heeft? Neem vrijblijvend contact met ons op.